Home / Heerlijckheden / 

Schrijven, denken en praten over heerlijckheden

In mijn webshop staat een aantrekkelijk aanbod van heerlijckheden, zoals wijnen, tapenades, olijfoliesoorten, balsamico, sauzen en kruiden. Er zijn veel combinaties te maken tussen de producten in mijn webshop. Denk combinaties tussen een bepaalde olie en azijn. U kunt mij ook mailen, bellen of appen met wat vragen over producten of kooktechnieken waarover u wat meer zou willen weten.

Domaine Castan Terres Rouge

De wijn Terres Rouges van Domaine Castan uit Cazouls-les-Beziers in het zuiden van Franktijk, is genoemd naar de rode aarde. Deze kleur aarde bevat een grote hoeveelheid ijzeroxiden. Deze zijn rood, zoals roest. Rode aarde komt veel voor in warme, vochtige gebieden. Het is ontstaan uit steensoorten die rijk zijn aan ijzer. We zien deze rode aarde vaak in Zuid-Frankrijk. Maar ook in Zuid-Afrika en Australië. Deze aardlagen zijn miljoenenjaren oud en gevormd tijdens vulkanische activiteit.

De uiteindelijke wijn zal niet naar ijzer smaken. Zo werkt dat niet voor een druif. De plant neemt de hoeveelheid ijzer en andere voedingstoffen op die zij nodig heeft. Ze zuigt niet opeens een overdosis ijzer op of iets dergelijks.

Volgens Lars Daniëls, wijnschrijver en jounalist voor het vakblad Perswijn, heeft de bodem nooit de enige rol bij de vorming van de smaak van wijn. De bodem vormt naast klimaat, expositie en ligging van de wijngaard, een interactief samenspel met elkaar. Daardoor is het lastig om de precieze waarde of bijdrage van een van de factoren los te waarderen, aldus Daniëls.

'Mijn' Terres Rouges bevat voor het grootste gedeelte Grenache (50%) en daarnaast Syrah (26%) en Carignan (24%). Hij wordt geproduceerd op RVS en valt onder de classificatie van AOP Languedoc. De wijn is granaatrood, geurt naar geconfijt zwart fruit, de smaak is fruitig, stoer en toch soepel, met een aangename kruidigheid. Gaat goed samen met lamsbout, gerechten met geroosterd gevogelte en (veder)wild.

Droge Muscat: wat is dat nu weer?

Van Muscat-wijn hebben velen van u wel eens gehoord. Maar van droge Muscat vaak niet. Of zelfs nog nooit. We denken bij Muscat aan zoete wijnen, zo is mijn ervaring. Veel van ons trekken maar een wat vies gezicht als ik hen aanraad om een zoete Muscaat-wijn bij hun zojuist gekochte kaasjes te schenken. Vaak staat u dan ook raar te kijken als ik zeg 'Een Muscat sec van Domaine Castan past daar wel goed bij'. Ik hoor dan al snel de reactie 'nee, doe dat maar niet, want ik houd niet van zoet'.

Droge Muscat of Muscat Sec zoals de Fransen dat zeggen, is een droge zachte witte wijn, die het een beetje in het midden houdt tussen een Pinot Grigio en een Soave. Het is een milde witte wijn. Dus als u niet van 'hoge zuren' houdt, zoals dat heet, en Sauvignon Blanc ook liever laat staan, dan is dit een heel prettige wijn. Als aperitief, bij de lunch, salades of lichte voor- en tussengerechten met groenten of juist met wat lichte vissoorten.