De Rozijnenkorf

De Rozijnenkorf is een kookstudio, wijnproeverij en winkel ineen. Wij zijn gevestigd in het centrum van Deventer in een monumentaal pand uit 1653. Een fijn adresje voor liefhebbers van koken, wijnen en lekker eten. In onze kookstudio en wijnproeverij kunt u individueel, als groep of met uw bedrijf deelnemen aan een kookworkshop, wijn(spijs)proeverij of wijncursus. In onze aangrenzende winkel kunt olijfolie proeven, een keuze maken uit ons wijnassortiment, Balsamico of andere lekkernijen kopen om thuis mee te kokkerellen of kado te geven.

Meer weten? Neem een kijkje in onze webshop op www.derozijnenkorf.nl. Wij importeren diverse producten zelf, zoals onze wijnen plus een aantal olijfoliën. Daarmee onderscheiden wij ons van andere specialiteitenwinkels en heeft u als klant altijd iets unieks. Ons olijfolieassortiment bevat olie uit Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Portugal.

Portugese olijfolie

Bekendheid
Het gebruik van een goede olijfolie bij het koken is in Nederland al jaren niet meer weg te denken. Zo’n 20 of 25 jaar geleden was dit nog vrij ongebruikelijk. Laat staan olijfolie zo puur proeven of uw brood erin dippen. De merken en typen olijfolie die we toen konden kopen, waren ook nog niet zo smaakvol als de olijfolie van tegenwoordig. Olijfolie proeven? In die tijd? Brr. Ik moest er niet aan denken. Dat was ronduit vies. En nu? Als wij in onze winkel de olijfolie van de nieuwe oogst in de taptanks schenken...mmm, die geur die ons dan tegemoet komt. Dat olijfolie zo heerlijk naar gras kan ruiken. Pas gemaaid nog wel. Ik bedoel maar. Wie wil dat nou niet over zijn salade schenken?

Volop keuze
Tegenwoordig is het aanbod van olijfoliesoorten en -smaken zeer groot. Niet alleen in de supermarkt. Ook in de specialiteitenzaken. Er zijn zelfs winkels die niks anders verkopen dan olijfolie. Ook weten we veel meer over de goede eigenschappen van olijfolie dan vroeger. We lezen erover in tijdschriften, kijken naar tv-programma’s over food, lezen food-BLOGS of komen via andere media van alles te weten over goede olijfolie. In onze winkel, De Rozijnenkorf, in Deventer en de webshop www.derozijnenkorf.nl verkopen we ruim 15 verschillende soorten olijfolie. Of we een persoonlijke favoriet hebben? Misschien wel die lekkere zachte van Quinta da Ribera uit de Portugese regio Alenquer.

Quinta da Ribera
Quinta da Ribera is met name gericht op de productie van wijndruiven. Daarnaast produceert zij drie soorten olijven met de mooie namen Arlebequina, Cobrancosa en Galega. Eerst iets over de Quinta. Deze is gelegen in het stadje Meca (ca. 1.800 inwoners), in de Portugese gemeente Montes de Alenquer, ten noorden van Lissabon. Tegenwoordig is dit het ‘hoofdkwartier’ van de zogenoemde Sociedade Agricola Felix Rocha. De heer Felix Rocha, de grootvader van de huidige generatie, begon met de productie van wijn in de 19de eeuw. De 4e generatie van de wijnmakers in de familie realiseerde zich dat het noodzakelijk was om een forse kwaliteitsverbetering door te voeren in de productie. Sinds 1991 wordt er flink geïnvesteerd in de wijngaarden en zijn de kelders volledig gemoderniseerd. De Agricola behelst op dit moment circa 60 hectare.

Portugese olijfolie
Vaak is Portugese olijfolie vrij stevig en vol van smaak. Erg lekker. Maar niet alle gerechten lenen zich daarvoor. Of uw voorkeur gaat gewoon uit naar een iets zachtere, milde smaak. De olijfolie van Felix Rocha is vrij zacht van smaak met een milde frisheid. Hij is geschikt voor gebruik in salades met milde slasoorten, gerechten met gegrilde, iets zoetere groenten en voor de dip met brood en wat zeezout. De Rozijnenkorf importeert deze Portugese olijfolie voor de Nederlandse markt. Hij is verkrijgbaar in de webshop www.derozijnenkorf.nl. De prijs is ook aangenaam: per fles van 500 ml € 7,95 per stuk. Probeer hem een keer.