Home / wijncursussen / 

Wijncursussen

Op de site van De Kleine Korf vindt u veel informatie over wijn. U kunt zich inschrijven voor een wijncursus. Of een wijnspijsproeverij op maat laten verzorgen voor uw eigen besloten groep.
Ook geef ik hieronder tips en adviezen over wijn in het algemeen en het combineren van wijn-spijs in het bijzonder.

Zoete wijnen

In de cursus Wijnbrevet (SDEN3) wijd ik een volledige les aan zoete wijn. U leert de betekenis van de termen late harvest en moeulleux. En over de verschillen met versterkte wijn.

De geschiedenis van oude wijnmaakmethoden en de relatie met de werkwijzes van vandaag de dag komen ook aan bod. Ik illustreer de toevalligheden van waaruit veel bekende wijnen en gerechten zijn geboren. Een van de wijnen die u in deze les proeft, is Italiaanse Vin Santo. Bijvoorbeeld van het wijnbedrijf Altesino uit het plaatsje Brunello di Montalcino.

De overrijpe Trebbiano en Malvasia druiven worden gedroogd. Hangend aan de trosjes, in een speciaal, goed geventileerde ‘schuur’. Altesino gebruikt alleen haar allerbeste druiven. Daarom produceert zij dit product niet elk jaar. De wijn rijpt 7 jaar op eikenhout. Dus het duurt vrij lang voordat de uiteindelijke wijn op de markt komt.

Vin Santo van Altesino geurt naar geroosterde amandelen, honing en gedroogde abrikozen. De smaak is rijk, vol, honingachtig en met veel gedroogd, zoet fruit. Als aperitief bij amuses met foie gras, of dessertwijn bij blauwe kazen en taartjes met rijp fruit en noten.

Wijncursussen

De Kleine Korf biedt verschillende wijncursussen die aansluiten op de eisen van de Wijnacademie en de SDEN (Stichting Dranken Educatie Nederland). Het eerste niveau, de cursus Wijnvignet (SDEN1) is bedoeld voor wijnliefhebbers die meer willen weten over het product wijn. Cursisten die aan deze cursus deelnemen, hebben interesse voor wijn, maken en het proeven ervan. Maar zij willen niet teveel theorie doornemen. De cursus Wijnvignet past prima bij deze wens: laagdrempelig, gezellig en leerzaam. Maar wilt u wel "aan de studie"? Dan bieden wij twee uitgebreidere cursussen. Zo bestaat de cursus Wijnoorkonde (SDEN2) uit 5 lessen en de cursus Wijnvignet (SDEN3) uit 8 lessen.

 • Wijnvignet SDEN 1
 • Wijnoorkonde SDEN 2
 • Wijnbrevet SDEN 3
 • Bekijk onze wijncursussen

   

  Wijntips en wijnspijsadvies

  We kunnen er allemaal zeer van genieten. Een mooi glas wijn met een goed bord eten erbij. Maar hoe lekker we dat ook vinden, het combineren van wijn en spijs is voor velen van ons best moeilijk. Dat merkte ik ook in de winkel. Dat is niet erg, want daarvoor komt u naar een speciaalzaak. Bovendien vind ik dit zoeken naar een passende combinatie een van de leukste dingen van mijn vak.

 • Wijntips
 • Wijnspijsadvies
 • Bekijk onze wijntips en wijnspijsadvies

   

  Wijnspijsproeverij

  U kunt in De Kleine Korf een wijnspijsproeverij boeken voor een besloten groep van minimaal 6 tot maximaal 8 personen. In de proeverij presenteer ik 6 wijnen en bij elke wijn een passend (huisgemaakt) hapje. Tezamen vergelijkbaar met een voorgerecht. Meer dus dan alleen stokbrood en olijven. Vanzelfsprekend houd ik rekening met dieetwensen en allergieën.

  U neemt plaats aan de grote eikenhouten tafel alwaar de proeverij plaatsvindt. Ik vertel van alles over het proeven van wijn in het algemeen, de wijnen zelf natuurlijk, hoe ze gemaakt worden en de wijnspijscombinaties. Kortom: een gezellige proeverij die leerzaam is bovendien.

  Het programma duurt circa 1,5 uur met uitloop van een half uurtje. De proeverij kan uitsluitend worden geboekt op donderdagen en vrijdagen. Bijvoorbeeld van 16.00 tot 17.30 uur. Andere tijden zijn ook mogelijk in overleg. De kosten van deze wijnspijsproeverij zijn € 54,95 p.p. incl. btw. Neem contact met me op voor meer informatie of reservering van een datum en tijd.