Home / wijncursussen / Wijntips en wijnspijsadvies / Wijnspijsadvies / 

Wijnspijsadvies

Het gebruik van houten vaten geeft de wijnen een heel ander karakter dan wanneer de wijnmaker alleen gebruik maakt van RVS-vaten. Als ik focus op witte wijn: deze worden voller, zachter en dieper van aroma als ze rijpen op barrique. Vaak worden ze ook wat interessanter in geur en smaak. Complexer ook. Meteen heel ander, romiger, mondgevoel dan witte wijnen die om hun frisheid zijn geproduceerd. Juist door deze combinatie van aroma's en smaken lenen hoitgerijpte wijnen zich ook voor andere wijn-spijscombinaties. In de webshop heb ik diverse witte wijnen die kortere of langere tijd op barrique (zoals dat heet) hebben gerijpt.

Eentje daarvan genaamd, La Miocene, bestaat uit een mooie blend van vier verschillende druiven: viognier, muscat petit grains, sauvignon blanc en chardonnay. De wijnstokken van deze druiven groeien op kalksteengronden gevormd in het Mioceen tijdperk. Zo'n 5 miljoen jaar geleden. Meteen na de oogst vindt de alcoholische vergisting plaats op lage temperatuur voor het behoud van fruitaroma's en frisheid. De wijn rijpt 3 maanden op eiken houten vaten. De kleur is lichtgeel met een gouden glans, de wijn geurt naar rijp wit en geel fruit, zoals perzik, peer, ananas. De smaak is geconcentreerd, rond en zacht, met een klein bittertje en een beetje vanille in de afdronk. De wijn is nu op dronk maar kan nog zeker tot 2017 blijven liggen. De Miocene past goed bij vis met zachte sauzen, gerechten met gevogelte en wit vlees, of een mooie kaasplank. De Miocene is nog beperkt op voorraad. Daarna wachten we op de nieuwe oogst.

 

Inschrijven

Momenteel zijn er nog geen nieuwe data bekend. U kunt contact met ons op nemen, zodat we kunnen kijken of we een gepaste oplossing kunnen vinden.