Home / Wijnen / 

Wijnen en wijncursussen

Op de site van De Kleine Korf vindt u veel informatie over wijn. U kunt zich bijvoorbeeld inschrijven voor een wijncursus. Of een wijnproeverij door mij op maat laten verzorgen.
Ook geef ik hieronder tips en adviezen over wijn in het algemeen en het combineren van wijn-spijs in het bijzonder.

De productiewijze van zoete wijnen

In de cursus Wijnbrevet (SDEN3) wijd ik een volledige les aan de productiewijzen van zoete wijn.

Zo leer ik u bijvoorbeeld wat de term late harvest en moeulleux met elkaar gemeenschappelijk hebben. En wat het verschil is tussen versterkte wijn en andere zoete wijnen. Ik vertel u ook over de geschiedenis van oude wijnmaakmethoden en de relatie met de modernere werkwijzes van vandaag de dag. Ook illustreer ik de toevalligheden waaruit veel bekende wijnen en gerechten zijn geboren.

Een van de wijnen die u in deze les proeft, is Italiaanse Vin Santo. Bijvoorbeeld van het wijnbedrijf Altesino uit het plaatsje Brunello di Montalcino. De overrijpe Trebbiano en Malvasia druiven worden gedroogd. Hangend aan de trosjes, in een speciaal, goed geventileerde ‘schuur’. Altesino gebruikt alleen haar allerbeste druiven. Daarom produceert zij dit product niet elk jaar. Bovendien moet de wijn 7 jaar op eikenhout rijpen. Dus het duurt vrij lang voordat de uiteindelijke wijn op de markt komt. Deze Vin Santo geurt naar geroosterde amandelen, honing en gedroogde abrikozen. De smaak is rijk, vol, honingachtig en met veel gedroogd, zoet fruit. Als aperitief bij amuses met foie gras, of dessertwijn bij blauwe kazen en taartjes met rijp fruit en noten.

Wijncursussen

De Kleine Korf biedt verschillende wijncursussen die aansluiten op de eisen van de Wijnacademie en de SDEN (Stichting Dranken Educatie Nederland). Het eerste niveau, de cursus Wijnvignet (SDEN1) is bedoeld voor wijnliefhebbers die meer willen weten over het product wijn. Cursisten die aan deze cursus deelnemen, hebben interesse voor wijn, maken en het proeven ervan. Maar zij willen niet teveel theorie doornemen. De cursus Wijnvignet past prima bij deze wens: laagdrempelig, gezellig en leerzaam. Maar wilt u wel "aan de studie"? Dan bieden wij twee uitgebreidere cursussen. Zo bestaat de cursus Wijnoorkonde (SDEN2) uit 5 lessen en de cursus Wijnvignet (SDEN3) uit 8 lessen.

 • Wijnvignet SDEN 1
 • Wijnoorkonde SDEN 2
 • Wijnbrevet SDEN 3
 • Meer informatie

   

  Wijntips en wijnspijsadvies

  We kunnen er allemaal zeer van genieten. Een mooi glas wijn met een goed bord eten erbij. Maar hoe lekker we dat ook vinden, het combineren van wijn en spijs is voor velen van ons best moeilijk. Dat merkte ik ook in de winkel. Dat is niet erg, want daarvoor komt u naar een speciaalzaak. Bovendien vind ik dit zoeken naar een passende combinatie een van de leukste dingen van mijn vak.

 • Wijntips
 • Wijnspijsadvies
 • Meer informatie

   

  Wijnproeverijen op maat

  Ik kan voor u een wijnproeverij op maat te verzorgen. Bij u thuis of bij De Kleine Korf in onze stoere, opslag- en bezoeklocatie. U proeft 6 wijnen die u samen met mij selecteert. U leert alles over de 'kunst' van het proeven. Ik vertel u over het maken van wijnen, de karakteristieken en leuke weetjes. Kortom, een onderhoudende en leerzame middag of avond.

  We hebben op dit moment nog te maken met de situatie rond Corona. Dit heeft tot gevolg dat er nog beperkingen zijn ten aanzien van het aantal personen dat u thuis en ook ik in mijn locatie mag ontvangen. Ik wacht nog even de nadere berichten en ontwikkelingen af. Voor nadere inlichtingen over mogelijkheden en kosten kunt u contact met mij opnemen. Voor nu kunt u het beste de nieuwsbrief in de gaten houden.